19th century barn gets 21st century fabric upgrade
Photos: Green Building Store

19th century barn gets 21st century fabric upgrade

Hitting Enerphit – the passive house standard for retrofits – wasn’t challenging enough for one Yorkshire retrofit project. The team also had to stop the building falling down, and avoid wholesale changes to the building’s external appearance.

This article was originally published in issue 7 of Passive House Plus magazine. Want immediate access to all back issues and exclusive extra content? Click here to subscribe for as little as €10, or click here to receive the next issue free of charge

The Yorkshire Wildlife Trust’s plan to retrofit an old stone barn at Stirley Community Farm, just outside Huddersfield, provoked a simple question: What makes a building green?

The trust bought the stone barn in 2010, after renting land around it from Yorkshire County Council. The local authority wanted the site to serve the community, so the trust talked to people living in the area. Rather than a nature reserve, locals wanted the site to be used for growing food.

So the trust developed a plan: create a traditional Pennine farm and demonstrate how to grow food in a way that maximises biodiversity and minimises carbon emissions.

19th century barn 01

With agricultural emissions soaring, the trust was keen to prove low carbon farming was possible. The group envisaged upgrading the old barn, heating it with biomass, and powering it with wind or solar.

Then the trust’s staff met Bill Butcher of the Huddersfield-based Green Building Store. Bill told them about passive house, and said: “Forget all your renewables, forget your biomass, there’s gas on the site.”

Yorkshire Wildlife Trust CEO Rob Stoneman says: “He fairly quickly convinced me it’s not how you generate the energy, it’s how you use the energy.” For the trust, the long-term energy and cash savings from adopting a fabric-first approach made sense. The Green Building Store came on board as passive house designer, contractor and supplier of many key products.

The project had already been developed to planning stage by EcoArc architects, whose drawings and designs were used to get planning permission and secure funding.

The trust’s brief was fairly simple — it needed a large multi-purpose space for meetings and workshops, with meeting room and a kitchen for cooking demonstrations. “The layout of the building is very simple, it’s one big room,” Bill says.

But he points out one not insignificant problem: the original barn was found to be structurally unstable. “The place was falling down basically,” Bill says.

The design team, which now included architect Derrie O’Sullivan and Stuart McCormick from SGM structural engineers, came up with a clever solution: build an insulated timber box inside the old barn, and attach it to the old stone walls with reinforced TeploTie wall ties to help stabilise the existing structure.

“The actual timber framing holds the masonry up. In effect the masonry becomes a rain screen,” Bill says.

19th century barn 02

Luckily, this plan met another of the wildlife trust’s key goals: that from the outside, the old barn should continue to look like an old barn.

The box-within-a-box solution didn’t solve all the structural issues: one gable wall had to be rebuilt using the original stone facing, while some concrete was also cast into the existing structure to help stabilise it.

It also provoked a new question: would the design create a dew point in between the old and new structures that would encourage condensation and mould? Moisture posed a big risk: the barn is exposed to wind-driven rain, sitting above Huddersfield and looking out onto Saddleworth Moor, and the local sandstone with which the original barn was built is notoriously porous.

Bill asked engineer Niall Crosson of Ecological Building Systems to perform a dynamic moisture simulation of the structure using the Wufi software.

Crosson’s advice? If the space between the old and new structures was ventilated, moisture shouldn’t pose a problem.

To ventilate the cavity, Bill installed plastic air bricks at ground and eaves level in the old barn walls. He also wrapped the timber structure inside with Pro Clima WA vapour permeable membrane for a belt-and-braces approach. Leeds Metropolitan University has installed moisture monitors in the timber wall and cavity to keep an eye on moisture build up.

19th century barn 03

Inside, the timber frame is insulated with fibreglass. Green Building Store would have preferred a more natural material, but the budget wasn’t available. Spano VapourBlock boards, an alternative to OSB, provides the airtightness layer in the walls.

The Spano boards in the walls line up with OSB in the roof — which is taped with Pro- Clima tapes — to create a continuous airtight layer. Above this the TJI joists are insulated with polystyrene, with Gutex wood fibre board providing a breathable wind tight layer over this. Outside, the roof is clad with industrial metal, typical of barns in the area.

The roof was completely rebuilt apart from the existing trusses, and sits on the old stone walls rather than the timber frame. This means the trusses and purlins penetrate through the thermal envelope, the building’s only major thermal bridge.

Downstairs, the ground floor is insulated with two 100mm sheets of polyurethane insulation, which were carefully taped and jointed. To cut out thermal bridging, the new concrete slab is structurally independent of the stone walls, and is encased in a tub of polyurethane insulation. The edges of this tub join up with insulation in the walls to create a continuous thermal layer.

Green Building Store installed Optiwin Alu2Wood passive house certified windows throughout the barn. Certified windows were crucial, as Green Building Store is going down the ‘elemental’ route to Enerphit certification. Rather than hitting the Passive House Institute’s targets for whole-building heat consumption, each building element will have to meet a specific energy performance target. The whole window installed U-value must be no worse than 0.85.

This meant the team had little flexibility when it came to choosing components — they couldn’t, say, compensate for mediocre windows by beefing up the insulation in the walls, or vice versa. “Every element has to be of a certain performance level, you can’t play one off against another,” Bill says of this approach to certification.

The Spano boards in the walls line up with OSB in the roof — which is taped with Pro-Clima tapes — to create a continuous airtight layer
The Spano boards in the walls line up with OSB in the roof — which is taped with Pro-Clima tapes — to create a continuous airtight layer

This approach is designed for retrofit projects in which designers have no control over a major aspect of the build — such as the orientation, window sizes and positions, or ceiling height.

The team had no choice but to take the elemental route. A structural survey had revealed flaws in the barn’s foundations, so Green Building

Store had to install a two-level ground floor instead of the single level they originally planned. This meant ditching the plan for an extensive first floor, meaning the ratio of envelope-tofloor- area went up. The orientation wasn’t ideal either, so hitting the 25kWh/m2/yr Enerphit standard for space heating became untenable

When it came to ventilation, the barn posed a challenge: the system must be able to adapt to huge variations in demand, being empty much of the time, then suddenly filling up with 20 or 30 people for a workshop.

Green Building Store installed two Paul Novus 450 passive house certified MVHR units. The first unit supplies the main hall. When the building is unoccupied this runs at fan speed one, but when it’s in use staff turn the ventilation rate up to speed two. If relative humidity goes above 80% or CO2 goes over 1400ppm, the system goes into boost mode — speed three.

If the main hall is packed and the first unit can’t provide enough ventilation, the second Novus — which ordinarily only ventilates the meeting rooms — enters boost mode and starts supplying fresh air to the hall too.

Reinforced TeploTies were used to connect the timber box to the original structure; Compacfoam CF200 strengthened EPS insulation provides a thermally broken foundation at door thresholds.
Reinforced TeploTies were used to connect the timber box to the original structure; Compacfoam CF200 strengthened EPS insulation provides a thermally broken foundation at door thresholds.

Rob Stoneman is impressed by the quality of air inside: “Bill said this would be the case, and I didn’t quite believe it, but it feels really fresh, it’s really noticeable. You go in and you’re just feeling warm outdoor air rather than indoor air.”

Rob originally wanted to heat the building with wood, but Green Building Store persuaded the trust to go for a cheaper gas boiler, and to put the money saved into the building envelope instead.

Bill knew that, although the building wouldn’t need much heat, there might be times when hot water demand skyrocketed. So the team installed a fairly big Vaillant 12.9kW boiler — even though only 2.2kW is needed to heat the barn when it’s -10C outside. Putting in a large boiler with lots of radiators and a big volume

of water means the boiler won’t cycle, and the lower return temperature helps the boiler run as efficiently as possible.

“An additional advantage of using such a simple heating system is that every plumber in Huddersfield will know how to maintain and fix it if it breaks down. For maintenance purposes, it’s the easiest option,” Bill wrote on his blog about the project at http://passivhausblog.co.uk

Inside, staff can control the temperature with a simple room thermostat that’s set at a constant 19C.

Since the barn opened last September, there’s been a little overheating in one of the meeting rooms. This was caused by two wireless routers sitting next to the boiler interfering with the controls, and has now been sorted.

Bill says that structural issues with the foundations, the state of the existing masonry, and the need to stabilise the old walls made the barn — dubbed the Cre8 Barn — a tougher project proposition than Green Building Store’s new build passive house, Denby Dale.

But Stirley Farm will get there in the end: Its airtightness test came in at 0.33 air changes per hour, and Enerphit certification is pending.

Derrie O’Sullivan has brought students from the University of Huddersfield here to show them what passive house and Enerphit is all about.

“Taking people on site and touching and feeling, there’s no substitute for that,” he says. “It’s about spreading the good word really.

“You say: ‘What’s different about this, gosh it feels comfortable, what is it?’”

The Yorkshire Wildlife Trust is now using the Cre8 Barn to teach people how to grow and cook food in a sustainable manner. Hardy shorthorn cattle grazed the farm, the trust is planning to improve meadows and restore wetlands, hedgerows and old stone walls on the site.

“We gave [Green Building Store] a fairly tight budget to work to and they’ve been absolutely brilliant in sticking to it,” Rob Stoneman says.

“Through the winter it was beautifully warm,” he adds. “It just feels really nice, I think it’s super.”

Selected project details

Clients: Yorkshire Wildlife Trust
Main contractors & passive house consultants:
Green Building Company
Architect: Derrie O’Sullivan
Pre-planning design/architecture: EcoArc
Structural Engineer: SGM Structural Engineers
Windows & doors, airtightness products &
MVHR: Green Building Store
Wood fibre insulation & building boards:
Ecological Building Systems
Thermally broken wall ties: Ancon
PUR insulation: Xtratherm
LED lighting: LEDHut
Quantity surveyors: WHP
Airtightness tester/consultant: Centre for the
Built Environment, Leeds Metropolitan University
Gas boiler: Vaillant

Additional info

Building type: Restored 19th century stone barn. Timber frame ‘box within a box’ construction

Location: Education Centre at Stirley Community Farm, Yorkshire Wildflife Trust, Huddersfield, West Yorkshire

Budget: £190K +VAT (construction costs)

Enerphit certification: Seeking Enerphit certification as a ‘Quality Approved Energy Retrofit with Passive House Components’ due to the restrictions of the existing building.

Space heating demand (PHPP): 41 kWh/m2/yr1 (based on treated floor area of 98m2)

Heat load (PHPP): 16 W/m2

Primary energy demand (PHPP): 103 kWh/m2/yr

Airtightness: 0.35 air changes per hour @50Pa

Ground floor: two x 100mm sheets of Xtratherm polyurethane insulation, carefully taped and jointed. New concrete slab structurally independent of stone walls, encased in a tub of polyurethane insulation. Edges meet wall insulation to create an continuous thermal layer.

Walls
Before: 450mm rubble-filled stone walling
After: 450mm rubble-filled existing stone walling, nominal 50mm ventilated cavity, timber frame ‘box within a box’ made up of: Pro Clima WA membrane taped with Tescon Vana; 60mm Gutex Multitherm wood fibre insulation; 241mm TJ joists at 400mm centres (fabricated on site in 2400mm wide cassettes); 250mm fibreglass insulation (with 0.04 lamda value); airtightness board Spano VapourBlock, taped with Pro Clima Tescon Vana; 50mm service void; plasterboard & skim. U-value: 0.129

Roof
Before: agricultural barn roof
After: Corrugated steel industrial roofing; 50mm X 50mm softwood battens; 25mm x 50mm softwood counter battens; 60mm Gutex Ultratherm. wood fibre insulation & sarking board; 2 X 200mm fibreglass insulation
(with 0.04 lamda value); 25mm EPS polystyrene; 406mm TJ joists; 18mm OSB board taped with Pro Clima Tescon Vana; plasterboard &skim. U-value: 0.097

New windows & doors: New triple-glazed windows: Optiwin Alu2wood triple-glazed aluminium composite windows and doors with slim frame and sightlines: Overall whole window U-value (installed): less than 0.85

New heating system: Vaillant Ecotec combination boiler

Ventilation
Before: A barn with no windows
After: Paul Novus 450 Passive House Institute certified to have heat recovery rate of 94.4% @ 145m3/h or 93% @ 200 m3/h

Green materials: Gutex wood fibre insulation,  timber frame

1Note: provisional pre-certification PHPP figures only

Image gallery

Passive House Plus digital subscribers can view an exclusive image gallery for this article. Click here to view

Save

Please log in to comment.